*

Weinig actie voor Nederlandse F-16's

Weinig actie voor Nederlandse F-16's

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die het vliegverbod boven Libië gaan handhaven, worden niet ingezet om doelen op land of zee te bestoken. Ze mogen alleen verdachte Libische vliegtuigen dwingen van richting te veranderen en deze in het uiterste geval uit de lucht schieten.Dat blijkt uit een brief die de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Daarin geven ze aan op welke manier Nederland zal bijdragen aan de NAVO-operatie om de no-flyzone boven Libië te controleren.

Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden die nu gelden voor de inzet van de F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager bij het handhaven van het wapenembargo tegen Libië. Voor de uitbreiding van de taken zal Nederland geen extra militairen of materieel inzetten. In totaal worden tweehonderd Nederlandse militairen bij de missie betrokken.

Bescherming
Het doel van de NAVO-operatie en de Nederlandse bijdrage daaraan, die in principe drie maanden duurt, is de bescherming van de bevolking tegen agressie van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi. De acties zijn niet gericht op de verwijdering of verandering van dat regime, benadrukken Rosenthal en Hillen. De NAVO, die het bevel over alle militaire operaties in Libië heeft overgenomen, besloot zondag om desnoods ook Libische grondtroepen te gaan aanvallen. Maar daar zal Nederland dus niet aan meedoen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

| 30-03-11 | 19:59 | 0 reacties

Videos

Das Kapital

 
 

Column

James Worthy

God, wat waren we boos hè? Sodeju, we waren werkelijk waar des duivels op iedereen die...
meer >

 

Babes

Crime op Spitsnieuws

LIEVV