*

'Gevaarlijkste crimineel' ontkent

'Gevaarlijkste crimineel' ontkent

Eric Jan Q. staat bij justitie te boek als de één van de ’gevaarlijkste criminelen van Nederland’. Toch kennen weinig mensen hem. Gisteren diende zijn hoger beroep.

De voornaam in combinatie met de Q. doet vermoeden dat hij wel eens een buurman van de oranjes zou kunnen zijn. Maar deze Eric Jan woont al sinds zijn veroordeling voor het voorbereiden van een terroristische aanslag in 2010 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Als justitie haar zin krijgt, zit hij daar nog de komende jaren.

Motief
Maar wat maakt hem dan volgens justitie een van ’de gevaarlijkste criminelen’ van het land? Q. is voor zover bekend geen lid van een criminele organisatie, is geen extremist, heeft niemand vermoord en daar ook geen opdracht voor gegeven. Naar een motief voor de voorbereiding op de aanslag wordt nog steeds gezocht.
 

Misschien is het wel zijn totale onvoorspelbaarheid die hem zijn reputatie bezorgde: Q.’s strafdossier oogt als dat van de echte versie van The Joker uit Batman.

Eind jaren negentig zaaide Eric Jan Q. paniek door een serie uiterst gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren. Bij de tweede overval in Hoek van Holland vielen negen gewonden door de explosieven die hij gebruikte. De derde overval resulteerde in een schietpartij bij Rotterdam Centraal. Q. vuurde dertig kogels af op de politie, maar raakte niemand. Hij kon uiteindelijk worden ingerekend.

Ontsnapping

Tot een rechtszaak met de verdachte erbij kwam het niet. Hij ontsnapte via een luchtkoker uit de gevangenis nog voor hij voor het hekje stond. Pas vijf en een half jaar later – in 2006 - werd hij weer gearresteerd. In zijn schuilplaats in Rotterdam trof de politie alle benodigdheden aan voor een terroristische aanslag.

Er lagen kaarten van het Botlekgebied. Ook waren er aanwijzingen voor aanslagen op de Rotterdamse rechtbank en Hotel New York. Bij zijn arrestatie bleek ook dat hij meerdere poederbrieven verstuurd had. Naast een jachtgeweer met afgezaagde loop, een pistool, een kogelwerend vest en kleding om zich te kunnen verkleden als politieagent, marechaussee of brandweerman vond de politie vooral veel chemicaliën.

In de rechtbank had Q. daar een verklaring voor. De aceton was om zijn fiets schoon te maken, het citroenzuur om jam mee te maken, waterstofperoxide om zijn haar te blonderen enzovoorts. Maar de rechter besliste anders en veroordeelde Q. tot 12 jaar voor het plannen van aanslagen bovenop de straf die hij nog moest uitzitten voor de chaos bij de overvallen.

Outdoorstype

Ook gisteren ontkende Q. weer dat hij kwaad in de zin had. Via zijn advocaat Jan-Hein van Dijk liet hij nogmaals weten alle in beslag genomen spullen nodig te hebben voor zijn werk als persoonsbeveiliger. Bovendien is hij een ‘outdoorstype’. „Mijn cliënt ontkent niet dat de spullen van hem zijn, maar hij ontkent dat die goederen de bestemming voor een aanslag hadden.”

De straf is bovendien te hoog voor de feiten waar Eric Jan Q. voor veroordeeld is, vindt Van Dijk. „Twaalf jaar past bij een voltooid misdrijf. Iedere vergelijking met bijvoorbeeld De Hofstadgroep gaat dan ook niet op. (...) Voor welk misdadig doel hij dit voorhanden zou hebben gehad is niet bekend. Wil er sprake zijn van een misdrijf dan moet er sprake zijn van een plan en daar is geen sprake van.”

De uitspraak volgt over twee weken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

R. Kropman | 26-09-12 | 08:14 | 3 reacties

Reacties

ahh dat gebruikt Wilder dus voor zijn haar..

 • CO10
 • |
 • 26-09-12
 • |
 • 10:58
 • |
 • Quote
 • |

Wat een wazig bericht. Erg incompleet ook.

 • Heegenees
 • |
 • 26-09-12
 • |
 • 12:06
 • |
 • Quote
 • |

Als programmeur welke zijn kwaliteiten wil toetsen is hij blijkbaar ruimschoots geslaagd, gezien de uitingen van het OM.
Sinds 911 is de terreurwetgeving verscherpt en aangepast vandaar het examen zeker.

 • Rapalje
 • |
 • 26-09-12
 • |
 • 13:06
 • |
 • Quote
 • |
Bezig met verzenden!

Videos

 
 

Column

James Worthy

Op het strand was het fijn voetballen. Twee tegen twee. Ismail en Ahed tegen Zakaria en Muhammed....
meer >