*

Recensie: Night Train to Lisbon

Recensie: Night Train to Lisbon

Night Train to Lisbon

Score:

Iedereen droomt er wel eens van om met de noorderzon te vertrekken. De hoofdpersoon van Night Train To Lisbon, de verfilming van het gelijknamige boek van Pascal Mercier, doet het gewoon. Maar wat hem te wachten staat, lijkt in niets op een aflevering van Ik Vertrek.

Als de Zwitserse professor Raimund Gregorius (Jeremy Irons) zich op een ochtend door de regen naar zijn werk spoedt, ziet hij een vrouw op de rand van een brug een zelfmoordpoging overwegen. Hij redt haar leven op kordate wijze en neemt haar mee naar de universiteit. Onverwacht knijpt ze ertussenuit, een rode jas achterlatend, met in één van de zakken een boek over een liefdestragedie. Tussen de bladzijden zit een treinkaartje naar Lissabon. Vertrektijd: over precies een kwartier.

Uiteraard springt de professor - blij als hij is met een verzetje in zijn stoffige bestaan - op de trein naar de Portugese hoofdstad. Onderweg leest hij het boek van de vrouw in één ruk uit. Hij is zo onder de indruk van de politieke idealen en de diepzinnige overdenkingen van de auteur, dat hij bij aankomst besluit om hem op te sporen. De schrijver zelf blijkt helaas niet meer in leven, maar zijn familie en oude vrienden wel. Via hen komt het verhaal over de jonge hartenbreekster Estefânia (Mélanie Laurent) tot leven.

Het gegeven van een eenzame man die in een wildvreemde stad de puzzelstukjes van een oude, spannende liefdestragedie bij elkaar probeert te zoeken, is interessant. Probleem: Raimund, de verteller, is nogal een oninteressant personage. Het is dan wel weer grappig dat hij dat zelf ook weet; om die reden is zelfs zijn huwelijk gestrand. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat ook de film er onder te lijden heeft.

De film zit vol filosofische overdenkingen. „We leven slechts een klein deel van het leven dat in ons zit”, citeert Raimund het boek in de voice-over. En: „We reizen naar onszelf om onszelf te confronteren met onze eenzaamheid.” De professor is diep geraakt door de teksten van de Portugese schrijver en menigeen zal met hem meevoelen, maar bij cynische kijkers zullen ze vooral op de lachspieren werken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

G. Meerman | 18-04-13 | 16:39 | 0 reacties
 • Recensie: Oblivion

  Recensie: Oblivion

  Regisseur Joseph Kosinski pakte de zaken groots aan voor zijn tweede film Oblivion. ... ENTERTAINMENT

 • Recensie: Spring Breakers

  Recensie: Spring Breakers

  Selena Gomez en Vanessa Hudgens hadden geen beter project dan Spring Breakers kunnen... ENTERTAINMENT

 • Recensie: Dead Man Down

  Recensie: Dead Man Down

  Je kan het Europese regisseurs die een internationale hit scoren niet verwijten dat ... ENTERTAINMENT

 • Recensie: The Place Beyond the Pines

  Recensie: The Place Beyond the Pines

  Voor The Place Beyond the Pines sloegen Ryan Gosling en Derek Cianfrance, die eerder... ENTERTAINMENT

Videos

 
 

Column

Hadjar Benmiloud

Hij is nauwelijks door de draaideur verdwenen, of m'n telefoon trilt al. 'Hee;) voor een...
meer >

 

Babes

Crime op Spitsnieuws

LIEVV