*

Filmrecensie: Tula: The Revolt

Filmrecensie: Tula: The Revolt

Met: Obi Abili, Danny Glover, Jeroen Krabbé, Jeroen Willems
Sterren:3/5

De veelgehoorde klacht van nazaten van slaven die vinden dat Nederlanders veel te weinig aandacht hebben voor dat deel van het verleden, vindt zijn weerklank in een simpel feit als dit: pas nu, in de zomer van 2013, komt de eerste grote speelfilm uit waarin dat onderwerp centraal staat. En het moet gezegd: het is best schokkend om op het witte doek te zien hoe de Nederlanders tekeergingen in het Caribisch gebied.

De openingsscène hakt er wat dat betreft direct flink in. We zien hier hoe ex-slaaf Tula (Obi Abili) terechtstaat voor de opstand die hij leidde. De straf die de Nederlandse gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) voor hem in petto heeft: hij wordt aan een kruis gehangen en dan zullen, te beginnen bij zijn voeten, al zijn botten worden gebroken, waarna zijn gezicht in de hens gaat en hij tenslotte onthoofd wordt. Creatief met martelen, zo deden de Hollandse kolonisten dat blijkbaar. En uiteraard wordt het vonnis voltrokken ten overstaan van andere slaven, zodat niemand het nog in zijn hoofd zou halen om de vrijheid op te eisen.

Dat je vanaf de eerste scène van de film weet welk vreselijk lot Tula staat te wachten, zorgt ervoor dat je niet kunt kijken naar diens paar weken van vrijheid, zonder de zwarte wolk te voelen die al bijna boven hem hangt. En misschien was het vanaf het begin ook wel een zelfmoordmissie die Tula en zijn lotgenoten, onder wie Louis Mercier (Paul Bazely), Shinishi (Danny Glover) en zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) begonnen op 17 augustus 1795. Op die dag besloten ze namelijk om niet te gaan werken op het land van hun plantage, maar om naar de hoofdstad te gaan, om de afschaffing van de slavernij te bepleiten. De reden: in Haïti had de zwarte bevolking juist zijn vrijheid gekregen en Tula vond dat hij en zijn mensen hetzelfde verdienden.

De tocht naar de hoofdstad van Curaçao, waarbij zich steeds meer slaven van andere plantages aansluiten, werd door de Nederlanders echter gezien als een revolutie en daar liep het uiteindelijk ook op uit. Tula en zijn mannen hielden het ongeveer zes weken vol, maar bezweken uiteindelijk onder de koloniale overmacht.

Verzet, liefde, onderdrukking en verraad: deze geschiedenis heeft alles in zich voor een onvervalst historisch epos. En de ambities waarmee regisseur Jeroen Leinders te werk gaat, zijn alleen maar te prijzen. Hij sprokkelde, waarschijnlijk met het oog op een internationale release, een internationale, gerenommeerde cast bijeen en filmde een aantal massascènes op het slachtveld. De hoofdrolspeler heeft bovendien genoeg charisma om de held overtuigend neer te zetten.

Jammer genoeg is de film niet op alle fronten geslaagd. Zo zijn de dialogen nogal houterig en spreken de meeste Nederlandse acteurs steenkolenengels. Vooral dat laatste haalt je als kijker steeds uit het verhaal; een accentcoach was geen overbodige luxe geweest. Bovendien zien sommige locaties er op de ene of andere manier te veel uit als decors.

Die schoonheidsfouten verhinderen echter niet dat Tula: The Revolt een boeiend drama is over een heldhaftige man die leefde in een tijd die meer films verdient. En in aanmerking genomen dat slavernijepos Hoe Duur Was De Suiker straks in september het Nederlands Film Festival opent, zou het zomaar kunnen zijn, dat de tijd rijp is voor een periode van bespiegeling op dat deel van onze geschiedenis.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

M. Kremer | 04-07-13 | 17:00 | 1 reactie
 • Filmrecensie: Now You See Me

  Filmrecensie: Now You See Me

  Sterren: 3/5In de categorie vermakelijke nonsens verschijnt deze week Now You See Me... ENTERTAINMENT

 • Filmrecensie: Despicable Me 2

  Filmrecensie: Despicable Me 2

  Sterren: 3/5Het verhaal van de schurk die tegen zijn zin een drietal schattige weesm... ENTERTAINMENT

Reacties

Dat steenkolenengels is toch juist een pluspunt?
Dat spreken de meeste nu ook, en ik neem aan, dat dit toen niet anders was.
Dit is wel een film, die ik ga kijken.

 • utoperiaanskischa
 • |
 • 04-07-13
 • |
 • 18:56
 • |
 • Quote
 • |
Bezig met verzenden!

Videos

 
 

Column

James Worthy

Op het strand was het fijn voetballen. Twee tegen twee. Ismail en Ahed tegen Zakaria en Muhammed....
meer >