*

Ook Eva in gevangenisserie SBS6

Ook Eva in gevangenisserie SBS6

Actrice Eva van de Wijdeven is vanaf maart te zien in Celblok H, de nieuwe gevangenisserie van SBS6. Van de Wijdeven geeft gestalte aan Freddy, een vrouw die geweld niet schuwt om alles in de nor naar haar hand te zetten. „In deze rol mag ik helemaal losgaan!”

Celblok H is de naam van de nieuwe dramaserie die vanaf 3 maart op SBS6 te zien is. De serie is gebaseerd op de Australische serie Wentworth en speelt zich af binnen de muren van een vrouwengevangenis. Eerder werd al bekend dat Isa Hoes de hoofdrol speelt en dat ook Daphne Bunskoek en Inge Ipenburg in de reeks meespelen. Vandaag maakt SBS6 bekend dat ook Eva van de Wijdeven meedoet in de tiendelige serie.

Van de Wijdeven speelt Freddy, een vrouw die vanwege een ernstig geweldsdelict een straf van zeven jaar uitzit in P.I. De Banckert. Aan het begin van de serie heeft Freddy er al twee jaar op zitten en wordt meteen duidelijk dat ze de ’bewoonsters’ van Celblok H in die periode aardig in haar macht heeft. „Freddy is een intelligente vrouw, maar heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze pakt een beetje de leiding in haar unit. Als je de serie gaat zien, dan vermoed je wel dat dit niet de eerste gevangenis is die van binnen heeft gezien, zeg maar”, vertelt Van de Wijdeven (29) over haar nieuwe rol. „Daarnaast is Freddy lesbienne en heeft ze ook een vriendinnetje in de gevangenis. Ze is een ’tough one’ en zorgt ervoor dat iedereen naar haar luistert.”

Om zich voor te bereiden op haar rol is Van de Wijdeven samen met haar collega’s en de regisseur gaan zoeken naar hoe het er allemaal uit zou moeten gaan zien. Een bezoek aan een echte vrouwengevangenis was niet nodig, want de serie wordt zelf opgenomen in een voormalige gevangenis. „Het helpt dat we daar in echte cellen staan, door die gangen lopen en die trappen daar zien. Ik zit nu ook te bellen vanuit de ruimte waar ze de vrouwen ooit luchtten. Het gevoel dat ik daarbij krijg, is ook wel heftig hoor. Het idee dat sommige mensen jarenlang hier gezeten hebben en met elkaar leefden, doet wel echt iets met je.”

Voor Van de Wijdeven is het overigens niet de eerste keer dat ze gestalte geeft aan een onderwereldfiguur. Als drugsdealer Reina was ze de afgelopen twee seizoenen ook te zien in Penoza, een dramaserie over de Amsterdamse onderwereld. „Ik heb geen idee waarom ze mij steeds voor dit soort rollen vragen”, lacht de actrice, die ooit bekend werd als Desie in jeugddrama Dunya & Desie. „Maar eigenlijk denk ik niet dat het de onderwereld is die kennelijk goed bij mij past, maar meer het type karakter. Misschien is hard zijn en spelen met je charmes om uiteindelijk te krijgen wat je wilt ook een kant die ik in me heb en die vonden ze ook heel erg passen bij Freddy. De persoon die Freddy is, dat is ergens natuurlijk een kant van mij. Die kant kan ik nu ook eens kan laten zien.”

Eva en Freddy mogen qua karakter dan misschien een beetje op elkaar lijken, in het echte leven heeft Van de Wijdeven niet zoveel op met criminaliteit. „Of ik wel eens in aanraking ben geweest met justitie? Nee, en zeker niet op die manier zoals in de serie. Ik heb geen strafblad en ben ook geen boefje. Maar dat maakt het juist zo leuk om deze rol te spelen. Er zijn niet zoveel vrouwelijke, Nederlandse rollen waarin je deze kant kan laten zien. Dit is juist heel jongensachtig. Ik mag spierballen en tatoeages laten zien, en kan helemaal los in deze rol! Daar ben ik de makers nu al dankbaar voor.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

C. van Amstel | 17-01-14 | 07:59 | 1 reactie
 • Baantjer beste politieserie volgens HBO

  Baantjer beste politieserie volgens HBO

  De Amerikanen zouden even raar hebben opgekeken dat De Cock met C-o-c-k onze favorie... ENTERTAINMENT

 • GoT meest gedownloade tv-serie

  GoT meest gedownloade tv-serie

  Game of Thrones is de meest gedownloade tv-serie van 2013. Pakweg 5,9 miljoen keer w... TECH

 • Tv-serie over Twitter

  Tv-serie over Twitter

  Er komt een televisieserie over de roerige ontstaansgeschiedenis van Twitter. Tv-stu... TECH

Reacties

Getver die vieze plakplaatjes.

 • ikheballetijd
 • |
 • 17-01-14
 • |
 • 13:04
 • |
 • Quote
 • |
Bezig met verzenden!

Videos