*

Tablet rukt op in schoolklas

Tablet rukt op in schoolklas

Het beeld dat alle ouders kennen - dat van hun kleine hummel zeulend met een rugtas vol zware schoolboeken - gaat verdwijnen: de tabletcomputer zal de papierberg in de klaslokalen vervangen.

Gisteren overhandigde de Nationale Jeugdraad het voorstel hiertoe aan de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Kamercommissie is enthousiast over het plan, mede omdat het een duurzaam project is en alle papier uiteindelijk overbodig maakt.

Boeken
De huidige schoolboeken worden geladen in de tablet, waardoor dit nog het enige is wat de leerling mee naar school moet nemen. „Het scheelt ladingen boeken”, zegt Gabe van Dijk, bestuurslid van de Jeugdraad. „En op termijn zal er dan ook minder papier geproduceerd hoeven te worden.”

„Het plan komt voort uit een nationaal jeugddebat dat we hebben gehouden waarin leerlingen en docenten van middelbare scholen aangaven dat ze dit een prettige werkwijze zouden vinden”, zegt Van Dijk. „Vervolgens hebben we een plan opgesteld en dat voorgelegd aan de Kamercommissie. Die was enthousiast en vandaar dat we dat nu nader mochten toelichten.”

Financiering
Hoe de financiering van de tablets geregeld gaat worden, is nog onduidelijk. „Daar zijn meerdere opties voor”, zegt Swetlana Landbrug van de Jeugdraad. „Het kan zijn dat de scholen die betalen, of een deel ervan, of dat de leerlingen dat moeten doen.” De voorspelling is echter dat binnen enkele jaren het merendeel van de leerlingen tussen de 12 en 18 jaar toch wel een tablet heeft.

Momenteel zijn er al enkele scholen waar de tablet alle schoolboeken heeft vervangen. De 13-jarige Dennis Deutekom zit in Noordwijk op zo’n school. De VWO-leerling hoeft alleen nog maar zijn draagbare computertje mee te nemen naar school. „Het is ideaal hoor”, zegt Dennis. „We nemen ’m mee naar elke les. In de klassen zijn genoeg stopcontacten, maar het is wel de bedoeling dat we onze tablet thuis opladen. Iedereen die nog geen tablet had, kan deze in drie jaar afbetalen aan school.”

Helemaal verdwijnen zullen de schoolboeken voorlopig nog niet. „Wij hebben ze thuis liggen”, zegt Dennis. „Zodat we daar gewoon in de boeken kunnen lezen. Anders zitten we weer te lang achter de tablet, hè…”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

T. de Vries | 28-11-12 | 07:33 | 9 reacties

Reacties

Volgende keer: "tabletkramp rukt op in schoolklas"..

 • Hitsig Paard
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 10:45
 • |
 • Quote
 • |

tablet kramp? haha wat een onzin. zeker net zoiets als. "van te lang tv kijken krijg je vierkante ogen"
liever "vingerkramp"van een tablet dan op mijn 60e krom lopen van de boekentas...

 • ingrid
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 12:13
 • |
 • Quote
 • |

@ Hitsig Paard | 28-11-12 | 09:45
Daar is vast wel een tabletje voor.

 • Kelele Nyingi
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 12:50
 • |
 • Quote
 • |

Daar bestaat vast wel een app voor.
ingrid | 28-11-12 | 11:13 | Misbruik melden

 • MeinKraft
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 15:30
 • |
 • Quote
 • |

Onhandig van mij, die twee regels horen omgedraaid te zijn.

 • MeinKraft
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 15:30
 • |
 • Quote
 • |

@ ingrid | 28-11-12 | 11:13
Hmmm, vingerkramp...
.
.
*geil ins blaue Hinein staart*

 • Kelele Nyingi
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 16:20
 • |
 • Quote
 • |

@ MeinKraft | 28-11-12 | 14:30
Draaikramp.

 • Kelele Nyingi
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 16:20
 • |
 • Quote
 • |

„Het kan zijn dat de scholen die betalen, of een deel ervan, of dat de leerlingen dat moeten doen.”
.
Ge-ni-aal!

 • Breinstein
 • |
 • 28-11-12
 • |
 • 23:55
 • |
 • Quote
 • |

Dus als ik goedkoop (lees: gratis) een tablet wil scoren is een middelbare school the place to be begrijp ik? Nieuwskop over aantal jaren: 'Explosieve stijging overvallen op middelbare scholieren'. Daarbij staan middelbare scholieren er doorgaans niet echt om bekend dat ze voorzichtig met hun spullen omgaan. En krijgen we dan ook D.Darko/Breinstein leerlingen die andere kindertjes gaan pesten omdat die 'slechts' een Android tablet hebben terwijl hun pappie en mammie het zich kunnen veroorloven een Apple iPad te kopen voor hun kroost?

 • Jezus van Nazareth
 • |
 • 29-11-12
 • |
 • 00:46
 • |
 • Quote
 • |
Bezig met verzenden!

Videos

Das Kapital

 
 

Column

James Worthy

Op het strand was het fijn voetballen. Twee tegen twee. Ismail en Ahed tegen Zakaria en Muhammed....
meer >