*

AIVD bestelt verboden afluistersysteemWelkom bij de AIVD...

AIVD bestelt verboden afluistersysteem

Terwijl er steeds meer geklaagd wordt over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten, hebben de Nederlandse inlichtingendiensten nog even wat extra afluisterapparatuur besteld. Het gaat om systemen om grootschalig telefoon- en internetverkeer op te kunnen vangen en verwerken. Dat is extra opvallend, omdat deze sytemen grotendeels nog onwettig zijn.

Volgens de toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is de wet achterhaald, zo meldt de Volkskrant. Het ministerie van Defensie lijkt met de investering van 17 miljoen euro te hopen op een wijziging in deze wet, terwijl het parlement hier nog over moet discussiëren. Het nieuwe afluisterspeelgoed zal door zowel de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD als de militaire MIVD worden gebruikt.

Volgens voorzitter Bert van Delden van de CTIVD is het "niet zo gek" als de diensten hierop vooruitlopen. De oud-rechter verwacht dat een adviescommissie er begin december voor zal pleiten de betrokken wet te verruimen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg Spitsnieuws op Facebook!

G. Hoevenaars | 09-11-13 | 14:19 | 7 reacties
 • Onzekerheid troef bij AIVD

  Onzekerheid troef bij AIVD

  Pijnlijke stiltes en ongemakkelijke lunchbreaks op het AIVD-headquarters in Zoeterme... BINNENLAND

 • Onderzoek naar internettaps AIVD

  Onderzoek naar internettaps AIVD

  De Tweede Kamer wil een onderzoek naar het reilen en zeilen bij de inlichtingendiens... BINNENLAND

 • SP: krijgt AIVD geld van NSA?

  SP: krijgt AIVD geld van NSA?

  De SP wil weten of de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) geld heeft ... BINNENLAND

 • AIVD meldde afluisterpraktijken niet

  AIVD meldde afluisterpraktijken niet

  De geheime dienst AIVD heeft twee keer onderzoek gedaan naar een politicus en daarbi... BINNENLAND

Reacties

Maakt niet uit, de Nederlandse burger smeert wel weer de anus in met een flinke portie Vaseline. Daar is men de laatste paar jaar enorm goed in geworden, opstaan voor iets is veel te moeilijk. Daar is men te lui voor geworden.

 • Raevin
 • |
 • 09-11-13
 • |
 • 14:28
 • |
 • Quote
 • |

[@Raevin | 09-11-13 | 13:28]
Nee, daar zijn we niet te lui voor. We zijn gewoon goedgelovig en makke lammetjes die zich naar de slachtbank laten geleiden.

 • Peetjeh
 • |
 • 09-11-13
 • |
 • 14:45
 • |
 • Quote
 • |

Ik lees dit meer, dat er van een democratie helemaal geen sprake meer is.
Het lijkt erop, dat het ministerie van Defensie (voor wie?) hier de baas is, en het parlement er enkel voor de goedkeuring achteraf is.
Weet iemand of dit Grondwettelijk wel door de beugel kan?
Even 17 miljoen belastinggeld uitgeven aan de aanschaf van illegale apparatuur.
Waarschijnlijk zonder annulerings-mogelijkheden.
Oftewel een wet proberen te forceren.
Wie heeft het hier nu voor het zeggen?
'Defensie' of het parlement?

 • utoperiaanskischa
 • |
 • 09-11-13
 • |
 • 15:10
 • |
 • Quote
 • |

Denk dat apparatuur om telefoon- en internet verkeer "op te vangen" vooral voorziet in het afluisteren van bepaalde doelwitten die met wegwerptelefoontjes e.d. werken. Zo hoeven ze het nummer e.d. niet te weten. Misschien werkt het ook om anders beveiligde lijnen af te luisteren. Ons kunnen ze allang gemakkelijk afluisteren, dus weinig zin om je hierover op te winden.

 • Sib1987
 • |
 • 09-11-13
 • |
 • 16:14
 • |
 • Quote
 • |

goh, mijn commentsel is door de AIVD en adolf obama gejorist !!

 • teringtubbie
 • |
 • 09-11-13
 • |
 • 20:51
 • |
 • Quote
 • |

Zolang er geen 100.000 mensen voor de deur staan, maakt het werkelijk geen indruk meer. De NL-se politiek speelt al decennia lang blufpoker. Aangezien ze 75% van de rechters in de binnenzak hebben, kunnen ze doen wat ze willen. Alle rechtzaken worden toegewezen met de drogredenen "ten bate van de gemeenschap", "wet niet van toepassing op de overheid", "belang groter dan individueel belang". Eigenlijk kun je beter stellen dat de overheid/volksvertegenwoordiging de laatste 20 jaar geen verbetering meer is voor de samenleving, maar slechts ter bevordering van de lobbyclubjes (en diens meesters) en vooral eigen clubjes belang. Banken worden ontzien (behalve DSB, was een luis in de pels) en kunnen ongestoord hun gang gaan. Geloof me als de crisis er niet was geweest had je nooit meer iets gehoord over bankuitzuigingen.

 • Jan zonder dure pet
 • |
 • 10-11-13
 • |
 • 09:42
 • |
 • Quote
 • |

*Bouwt Stinger in en dwingt wets wijziging af*

 • KlodderZaat
 • |
 • 10-11-13
 • |
 • 12:05
 • |
 • Quote
 • |
Bezig met verzenden!

Videos

Das Kapital

 
 

Column

Hadjar Benmiloud

Mijn vader en ik wandelen door de zonnige parken van Parijs terwijl we stukjes stokbrood voor...
meer >

 

Babes

Crime op Spitsnieuws

LIEVV