Laks toezicht wapenexport

3 augustus 2011 om 07:01 door J.W. Navis
Laks toezicht wapenexport

De overheid heeft geen zicht op criminele antecedenten van wapenexporteurs, daar ze het niet nodig vindt om hen te screenen. Volgens staatssecretaris Bleker van Economische Zaken zijn er ‘geen harde aanwijzingen’ dat de kans op malversaties in wapenhandel toeneemt, wanneer een verkoper betrokken is bij georganiseerde criminaliteit.

Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP). De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een reportage in deze krant eind mei. Daaruit bleek dat een zakenman een exportvergunning voor de levering van onderdelen van pantservoertuigen aan Egypte kreeg tijdens de schorsing van zijn voorarrest in een grote strafzaak over de voorbereiding van efedrinesmokkel. De efedrine zou gebruikt gaan worden voor de productie van metamfetamine (crystal meth). De rechtbank Haarlem heeft hem daarvoor vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel. Het hoger beroep dient eind dit jaar.

Het ministerie gaf die vergunning eind 2009 klakkeloos af, conform het beleid. Niemand bij de overheid had er bezwaar tegen om toestemming te verlenen, ook al waren FIOD-experts op het gebied van militaire handel al voor zijn aanhouding in 2008 op de hoogte van de drugsverdenking. Van Dijk vindt de houding van het kabinet veel te laks. „Nederland staat in de toptien van wapenexporteurs, dat is niets om trots op te zijn. In deze branche moet je iedereen van top tot teen screenen.”

Kamervragen
De Kamervragen zijn al op 11 juli beantwoord, maar kwamen vorige week pas naar buiten, na lang aandringen van Sp!ts. Officieel wist het ministerie niets van de strafzaak tegen Loek W., maar uit de Kamervragen blijkt dat specialisten. van de economische opsporingsdienst FIOD-ECD aanwezig waren bij de huiszoeking bij W., direct na zijn aanhouding in 2008. Daarbij is ook gekeken naar overtredingen van wetgeving op het gebied van militaire export. Die werden niet gevonden.

Bij de overheid houden zich volgens een evaluatie uit 2009 ongeveer dertig mensen bezig met toezicht op militaire export. Saillant is dat het team van de douane dat onderzoek doet naar de handel in militaire goederen, ook verantwoordelijk is voor speuren naar grondstoffen voor hardddrugs. Het team Precursoren, Oorsprong, Strategische goederen, Sanctiewetgeving (POSS) van de douane werkt bij strafrechtelijke onderzoeken altijd samen met de FIOD-ECD. Toch hoorden de bevoegde ambtenaren volgens Bleker pas in maart 2010 over de Opiumwetverdenking. Toen kregen ze een telefoontje over de strafzaak van het Openbaar Ministerie.

Lees hier meer.

Reacties

afbeelding van repu077

Flitsen, burgers aanghouden die werken= zijn een makkelijke prooi. DEze zaken zijn veeeeeeeeeeel te moeilijk.

afbeelding van bbnbbn44

-weggejorist-

afbeelding van Смерть шпионам

Waarom moeilijk doen bij export, bij Import kan ik het nog begrijpen als je alle wapen het land uit wil.

afbeelding van van Vee

En tanks verkopen aan Syrië? Helikopters weggeven aan Libië? Wie gaat die boeven aanpakken?

afbeelding van observator

L.S.
Wij zijn een vreemd land en wijzen en kijken altijd naar anderen. Bij conflicten krijgen wij ( onze militairen ) waarschijnlijk nog op ons donder met wapens door ons geleverd. In Egypte of zo karren ze rond n 900 pantserwagens door ons afgestoten. Schepen , tanks en al die troep wordt gewoon verpatst van ons geld. Kijk daar hoor je vrouw SAP niet over. Wat is er gebeurd met al de verstopte wapens uit de Gladio periode? (zie internet bij gladio ) Ja ooit werden wapencontainers door een groep schavuiten opgegraven en vervangen door oude koelkasten. De BVD maar denken dat alles er nog lag voor het geval de Russen zouden komen. Nederland zou dan ondergronds bewapend worden. Volgens internet gegevens heeft ooit premier Lubbers die club opgeheven. Echter waar zijn al wapens enz. gebleven. Je kunt je ook afvragen waar de Taliban hun wapens vandaan haalt. Elk wapen heeft toch een serie en fabrieksnummer? Je kunt dan toch nagaan waar zij vandaan komen en wie er in handelt en mee wandeld? Nu weer het geschreeuw in de kamer over clusterbommen. Nou de SP heeft eens wat aandelen gekocht van een GROTE bank. Zodoende was het mogelijk tijdens aandeelhoudersvergaderingen vragen te stellen over beleggingen in de wapenindustrie. Dat was wel onthutsend. Nu begint links er weer over. Praat eens met de SP zou ik zeggen.....

afbeelding van observator

L.S.

Wapens je weet het eigenlijk nooit waar zij vandaan komen of wel. Ik zag een foto van het Lybische gedoe en een kist met Chinees opschrift , na uitvergrotiing, dat was vast geen voedsel wat er in zat. Ik bedoel maar...

Overigens weet Fred Teeven ook heel veel over de handel en wandel van wapens. Kortom lees Wikipedia en de Gladio netwerken er op na.

Tip voor de redactie: duik eens in het , recente, verleden.

afbeelding van observator

L.S.

na enig internetten en wikipedia lezen kom je er achter dat Nederland o.a. onder kabinetten met links forse wapenverkopen hebben plaatsgevonden. Wij behoren tot de top tien in de wereld. Kleine of grote kans dat uitgezonden militairen met wapens uit eigen land belaagd worden. Als belastingbetaler schaam je je langzamerhand een ongeluk om acties door militairen nog te steunen dan wel om zelfs nog soldaat te worden. Dat allemaal met kabinetten met links. Daar kunnen we wilders de schuld niet van geven......

afbeelding van hoocheecoochee

Het gaat de regenten per slot van rekening louter om de burgers in een keurslijf te persen naar de waan van de dag.

afbeelding van observator

L.S.

Het zou de oppositie en regering goed doen de oude socialistenliederen eens te lezen, staan op internet na enig zoeken, dan wordt begrijpelijk dat er na bijna honderd jaar bloedvergieten nog geen fatsoenlijke leiders zijn opgestaan laat staan partijen zijn opgericht.Het resultaat is slechts het kwartje van kok ellende, graaiers, zakkenvullers en overal strijd en verderf. Laat wilders dus met rust en probeer met fatsoenlijke voorstellen te komen en niet met oneigenlijke discusses en verdachtmakingen.

afbeelding van R1d3_Th3_L3g3nd

@observator. Hulde. dat is nog eens speurwerk.