Beter schuren dan zoenen

23 november 2011 om 07:36 door R. Kropman
Beter schuren dan zoenen

De eerste tienerdisco met een schuurverbod is een feit. In partycentrum Alcazar wordt er niet meer tegen elkaar aangereden op de dansvloer omdat het ‘te ver’ zou gaan. Maar volgens de organisatie van de Fris-feesten is het vooral bronstige pubergefrunnik zonder kwade bedoelingen.

Iemand schuren’ is eigenlijk de term in tienerjargon. Op feestjes is deze vorm van dansen al jaren populair: de jongen gaat achter het meisje staan en schuurt tegen haar billen aan op de muziek. Het is eigenlijk een soort gulden middenweg tussen het ouderwetse schuifelen en ‘daggeren’, waarbij een danskoppel zich in een parenclub waant, maar dan met kleren aan.

Aanleiding voor partycentrum Alcazar om het schuren niet langer toe te staan was een lege condoomautomaat. Volgens eigenaar Leen Streefkerk hadden de tieners het apparaat leeg gehaald, de condooms omgedaan onder hun kleren om vervolgens klaar te komen op de dansvloer, tijdens het schuren. „We hebben het direct verboden (…) Wij willen een correcte disco zijn.” Volgens de eigenaar was zo klaar als een klontje dat de lege automaten kwamen door het schuren. Nee, gezien had hij het niet, maar de toiletjuffrouw had wel gebruikte exemplaren gevonden op het toilet en vanaf dat moment was schuren taboe.

Benno Niham, organisator van de Fris-feesten voor tieners vindt een schuurverbod absolute onzin. „Vroeger was het schuifelen, nu is het schuren. Natuurlijk schieten de kinderen wel eens door, daggeren gaat te ver. Staat er een meisje voorover met haar handen op de grond met een jongen erachter, dan wordt er wat van gezegd door de surveillanten die op onze feesten rondlopen. Negen van de tien keer hebben ze geen flauw idee wat ze aan het doen zijn. Ze zien het in clips, op internet en in Oh oh Cherso, maar weten nauwelijks wat het betekent.”

En dus wordt er op de Fris-feesten ook wel ‘gezellig’ geschuurd. In sandwichformatie waarbij de volgorde uiteraard jongen meisje jongen meisje is en nadien wordt er opgeschept over hoeveel en met wie er die avond geschuurd is.

Puberhormonen
Fris heeft de afgelopen vijf jaar nog geen klachten ontvangen en is dan ook niet van zins om het schuren te verbieden. Het is volgens Niham juist een manier om de gierende puberhormonen te kanaliseren. Bijeffect is bijvoorbeeld dat andere kleffe toestanden verdwijnen van de feestjes. Was tien jaar geleden zoenen met meerdere feestgangers nog normaal, nu is dat gereduceerd tot een plakkerig dansje zonder dat er een tong aan te pas komt. Niham: „Ik denk dat je beter met tien verschillende mensen kan schuren dan met tien zoenen.”

Helemaal onschuldig is schuren niet. „Bij schuren is er zeker sprake van seksueel opgeilen”, zegt Ineke van der Vlugt van Rutgers WPF Stichting. „Met name voor jongens, maar er is nog weinig van bekend. We weten niet welke invloed schuren heeft op seksueel gedrag en in hoeverre het ook daadwerkelijk seksueel gedrag is. We weten ook niet of deze kinderen weerbaar genoeg zijn om nee te zeggen. Zeker als het om een feest gaat waar de leeftijdsverschillen groot zijn.”

Verbieden is in ieder geval niet de manier, volgens Van der Vlugt. „Maar we moeten ons wel bewust zijn van het risico dat er een norm gaat ontstaan waarbij je eruit ligt als je niet meedoet. Daar moet je kinderen in begeleiden.”

Reacties

afbeelding van Gruttepier

Waarom staat dit stukje niet bij het laatste nieuws?

Enne, schuren moet kunnen maar je hebt idioten die te ver gaan...
In dat geval heeft een meisje gewoon vrienden nodig die haar er op wijzen of, in geval van dwang, voor haar op komen!

afbeelding van PretCilinder

Doe ik ook met mijn vriendin! Raakt ze in ieder geval niet zwanger