Zuid-Europese uitzendkracht lonkt

19 januari 2012 om 07:35 door J. Maes
Zuid-Europese uitzendkracht lonkt

Uitzendbureaus zien meer werknemers uit Zuid-Europese landen komen of maken zich klaar voor een mogelijke toestroom van arbeidsmigranten naar Nederland uit Zuid-Europa.

Zo ziet Unique Multilingual in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven vooral het laatste half jaar meer sollicitanten die uit Griekenland, Spanje, en Italië naar Nederland gekomen zijn. „Het lijkt erop dat ze geen werk in eigen land meer hebben”, zegt woordvoerder Sylvie Craenen. Bij goede beheersing van hun Engels kan Unique Multilingual, dat personeel met vreemde talen voor kantoorbanen werft, de vaak goed opgeleide jonge mensen ook aannemen als hun moedertaal slechts een pre is.

Werving
Het Limburgse uitzendbureau Otto is begonnen met de werving van Spanjaarden voor werk in de productie- en technische sector en verwacht dit kwartaal de eerste 25 tot 30 arbeiders te plaatsen, oplopend naar 100 eind 2012.

Start People ziet een ‘verwaarloosbare’ stijging van Portugezen, maar is niettemin bezig met een onderzoek om de activiteiten naar Zuid-Europa uit te breiden, zegt een woordvoerder. „In Spanje zitten veel vaklui.” Daar loopt de werkloosheid op tot bijna 25 procent (onder jongeren veertig procent), in Griekenland is die ruim achttien procent.

Volgens Timing is door de economische crisis in Nederland nog geen krapte op de arbeidsmarkt. „Stel dat de economie aantrekt en Polen ‘opraken’ omdat de levensstandaard daar verder stijgt’, dan zou de Zuid-Europese markt interessant gaan worden”, zegt marketingmanager Wiecher Hakse.

Stroom
Tempo Team sluit niet uit dat er binnenkort een stroom werknemers uit Zuid-Europa op gang komt. „Arbeid gaat waar er werk is”, zegt woordvoerder Harald Zandvliet, „Maar het is wel een behoorlijke stap om huis en haard te verlaten.” Alle bureaus eisen een vakdiploma en de beheersing van de Engelse taal (of Nederlands). Daarom denkt oprichter en directeur van zorgdetacheerder TMI Noël de Vries dat op het inzetten van buitenlandse werknemers in de zorg geen zegen rust. „Meer dan in welke branche zijn taal en cultuur van levens-belang in de gezondheidszorg. De inzet uit Zuid-Europa zal honderd procent economisch gedreven zijn en geen bewuste emigratie gebaseerd op andere motieven.”

Reacties

afbeelding van PretMinaret

Een mooie Italiaanse verpleegster die mij op m'n landgoed komt verzorgen als ik slecht ter been ben? Waarom niet?!!

afbeelding van Raiza

Men heeft al niet voldoende werk voor de Nederlanders en die hoeven niet naar dat land toe te gaan want daar is geen werk. Hoe krom kan het zijn.

afbeelding van Breinstein

@PretMinaret | 19-01-12 | 08:10: ik zal mijn vriend Sylvio eens bellen, die schijnt ervaring te hebben met de inzet van Italiaans vrouwelijk schoon.

afbeelding van peacemaker

Gaan we nou weer beginnen? Er lopen hier meer dan genoeg werklozen rond. Als ze niet willen werken, gewoon de uitkering geheel stopzetten. Problem solved!

afbeelding van walter50

Er zijn al genoeg buitenlanders aan het werk.

afbeelding van De Zeikerdt

Dus de polen worden te duur?