'Ook Eichmann herdenken?'

25 april 2012 om 18:59 door M. van Helvert
… Adolf Eichmann was een Duits SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden…
… Adolf Eichmann was een Duits SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden…

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is teleurgesteld in het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het CIDI vindt het onvoorstelbaar dat een 15-jarige scholier tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de Dam een gedicht mag voordragen over een oudoom die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aanmeldde bij de Waffen-SS.

Hellend vlak

Adjunct-directeur Esther Voet van het CIDI zegt dat er aandacht moet zijn voor de daders van destijds, maar niet op 4 mei. "Het is een hellend vlak. Als het comité 4 en 5 mei al niet meer kan laten zien wat de verschillen zijn tussen dader en slachtoffer, hoe zit dat dan met de rest van de maatschappij. Hoe kun je nog kijken naar wat het verschil is tussen goed en kwaad?"

Voet vervolgt tegenover de NOS: "Wat is de volgende stap, ook Eichmann herdenken omdat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt?"

Reacties

afbeelding van agootje

Let it be

afbeelding van Antonin

Het CIDI moet zich nergens me bemoeien, maar het is wel interessant. De overwinnaar schrijft de geschiedenis, en oorlogstrauma's komen niet voor bij 'de slechterik'. Toch is het volgens mij wel gezond om als land dat heeft geleden onder een ander land qua oorlog een scherpe verdeling aan te houden. Ik heb willens en wetens geen begrip voor de nazi. Dat houdt men maar lekker in de familie, waar het hoort. Te veel nuance en begrip is helemaal niet zo goed als men denkt.

afbeelding van importschot

Dat is nu het laatste wat je toelaat.
SS-ers waren vrijwilligers en de ergste in hun soort.
Die hadden ze allemaal standrechtelijk moet executeren na de oorlog.

afbeelding van schele

Ik herdenk hem ook, samen met de andere strijders! Zulke mannen hebben we nu ook weer nodig om het verval van onze cultuur tegen te houden!

afbeelding van bofkontnl

Gewoon toelaten!! het is dodenherdenking!! Dan herdenkt men de doden dus ook aan Duitse zijde. En inderdaad net wat antonin zegt de overwinnaar zal ons de les wel even leren wie we moeten herdenken, dacht het niet!! Ieder zijn eigen manier vind ik.
importschot | 25-04-12 | 19:11
Tja net of onze verzetsstrijders allemaal zo zuiver waren, ook na in en na de oorlog hebben die heel wat vermeende landverraders mishandeld/getreiterd/vermoord etc etc terwijl het niet eens bewezen was.

afbeelding van bofkontnl

schele | 25-04-12 | 19:16

Lol vind ik een goede!! wat oude ss mentaliteit om die bontkraagjes aan te pakken ;)

afbeelding van Antonin

schele | 25-04-12 | 19:16
En alles zonder blond haar en blauwe ogen naar kampen, ja? Toll. Wat doe je dan met mensen die wel een gen voor blauwe ogen hebben?

afbeelding van indiaan

Eichmann....dat vieren we toch 5 mei.

afbeelding van Ome Jan

Ja das stimt..

afbeelding van R1d3_Th3_L3g3nd

Zelfs de soldaten hadden meer respect voor vijandelijke doden dan velen van jullie hier. Schaam jullie diep. Ipv altijd maar op alles en iedereen te zeiken, kijk eens naar je zelf.

afbeelding van R1d3_Th3_L3g3nd

Excuses, moest effe.

afbeelding van blaasbaan

Ook ene Adolf H. heeft in de oorlog ook verkeerde keuzes gemaakt, laten we die ook maar meteen mee herdenken.

afbeelding van Ome Jan

The enemy

Some of most loyal and disciplined men.
They died for their beliefs, for their country
A husband, a brother, a son.
But as criminals and scruitnesed ever.
Now not even allowed to honour those dead,
and pay tribute to the greatest sacrifices
the could ever commit.
All of their fighting, all in vain for nothing ...

It’s your decision.

afbeelding van Kelele Nyingi

Reductio ad absurdum. Altijd grappig.

afbeelding van Barry Pooter

R1d3_Th3_L3g3nd | 25-04-12 | 21:58 | Misbruik melden
De Waffen SS waren geen normale soldaten hè! De SS bestond bijna puur en alleen om "de rommel op te ruimen". Een SS'er was dat altijd vrijwillig, ze wisten ook precies wat ze deden. Hierom vind ik het inderdaad belachelijk om zo iemand te herdenken, in het algemeen, en zeker op 4 mei.

afbeelding van lemmy

Als mensen Eichmann willen herdenken moeten ze zelf weten.
Esther Voet doet nu net of alleen de joden slachtoffer van WII zijn.