Vergunning Amsterdam-Oost verloot

25 januari 2013 om 15:14 door D. van Unen
Appelsap in het Oosterpark
Appelsap in het Oosterpark

De strijd om de feesten in het Oosterpark in Amsterdam lijkt op een nogal opvallende manier zijn winnaar te gaan krijgen. Er is voor aankomende zomer maar één vergunning beschikbaar om een besloten evenement te organiseren. Het festival Appelsap leek die lange tijd te gaan krijgen, maar nu meldt ook Roots Open Air zich als gegadigde. Een loting moet nu bepalen wie de gelukkige wordt.

In het in september nieuw ingevoerde evenementenbeleid van stadsdeel Oost staat vastgelegd dat er jaarlijks nog maar één afgesloten feest in het Oosterpark mag gevierd worden. Hiermee wil de deelraad bewoners tegemoet komen die vinden dat het park te allen tijden voor iedereen open moet blijven. Appelsap leek lange tijd met de vergunning aan het werk te kunnen, maar nadat een sponsor van Roots Open Air zich terug trok zag het bestuur van ook dit festival zich genoodzaakt een vergunning aan te vragen.

Beide festivals, die tienduizenden bezoekers trekken, beargumenteren hun aanvraag hetzelfde, maar botsen zo dus ook. Joris Methorst van Appelsap: "De gemeente wil dat we ondernemerschap tonen en de veiligheid van bezoekers garanderen. Daarvoor moeten we het park afsluiten. Het stadsdeel heeft ons altijd gesteund met subsidies, wat betekent dat het ons feest de moeite waard vindt. Maar op deze manier wordt het ons erg moeilijk gemaakt."