Shot batterijvloeistof tegen de crisis

17 mei 2013 om 07:39 door A. Karimi
Shot batterijvloeistof tegen de crisis
In de Griekse hoofdstad Athene verspreidt zich onder arme, dakloze inwoners razendsnel een nieuwe, spotgoedkope straatdrug: Sisa. Deze drug heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Drugsdealers maken de drug al voor één tot twee euro per shot, met onder andere batterijvloeistof. Intussen sluiten de stedelijke drugscentra hun deuren. 
 
De Britse verslaggever Alex Miller trekt deze conclusie in zijn documentaire voor VICE, een internationale mediaorganisatie van schrijvers, art directors, fotografen en regisseurs, actief onder andere in de productie en distributie van tijdschriften, websites, IPTV en films.
 
Hiv-besmetting
„Ik las in een Amerikaanse krant op internet over een toename van hiv-besmettingen onder Grieken, waarbij Sisa werd genoemd.” Miller, die twee jaar geleden voor het eerst in Athene was, keerde om die reden onlangs terug. In de Griekse hoofdstad zag hij hoe de crisis vele Grieken in armoede heeft gestort, maar ook vele nieuwe slachtoffers onder drugsgebruikers maakt. 
 
Geen cijfers
„Cijfers over de hoeveelheid Sisa-gebruikers zijn niet voorhanden. Eigenlijk is er helemaal weinig informatie over de drug, omdat juist overheidssubsidie voor dergelijk onderzoek wegvalt. Maar in maart was ik weer in Athene en mijn indruk is dat het Sisa-gebruik een groot, heel groot probleem is. Je ziet het als je daar bent”, vertelt Miller aan Sp!ts. In de documentaire gaat Miller de straat op, spreekt met gebruikers en bezoekt plekken waar verslaafden Sisa (afgeleid van het Iraanse woord shisa voor glas cq waterpijp) gebruiken. 
 
Slapeloosheid
Ook de grootste, door de overheid gesubsidieerde anti-drugsorganisatie spreekt van een toename van Sisa-gebruikers. „Het is een vorm van crystal methamfetamine en heel gevaarlijk voor de gezondheid. Gebruikers hebben last van slapeloosheid, waanideeën, hartaanvallen en plotselinge agressie”, aldus het hoofd van de organisatie in de documentaire die sinds gisteren te zien is op vice.com. Sisa wordt met een pijpje gerookt of met een injectienaald ingenomen en is een nog goedkopere variant op crystal meth, een goedkope en gevaarlijke harddrug, eveneens goedkoop en relatief simpel te produceren. 
 
Hulpverleners
Griekse hulpverleners verwijten de overheid zwaar tekort te schieten tegenover de drugsverslaafden. Drugscentra in de stad sluiten de deuren door het wegvallen van overheidssteun en gevreesd wordt voor meer hiv-besmettingen, agressie, criminaliteit en meer drugsdoden. 
 
Nederland
In Nederland is er geen sprake van Sisa-gebruik, noch is het de verwachting dat de drug hier op de markt zal komen, zeggen zowel de Jellinek Kliniek als het kennisinstituut Trimbos. Omdat drugs hier al relatief goedkoop zijn en hier geen economische crisis van Griekse omvang heerst, zullen drugsgebruikers niet gauw naar een onbekend en gevaarlijk alternatief grijpen.