Column: Casanova

4 december 2012 om 07:44 door G. Hoevenaars
Column: Casanova

"Mark Rutte is de koning van de wisselende politieke contacten." Dit zei Geert Wilders afgelopen zaterdag in De Telegraaf. Eerst ging Rutte met het CDA en de PVV in zee en belandde de SGP op de achterbank van de dienstauto van de premier, die pragmatisch zocht naar een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte kon niet verhinderen dat Wilders voortijdig de politieke relatie beëindigde in het Catshuis. Nu doet de premier er alles aan om een langdurige relatie op te bouwen met zijn nieuwe coalitiepartner Samsom.

Met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zitten ze er warmpjes bij. Ondanks de niet malse kritiek van links en rechts zouden ze hun hele regeerakkoord soepel door deze Kamer kunnen loodsen.

Maar dan de Eerste Kamer. Tijdens de vorige kabinetsperiode nog een klein - SGP - probleempje. Dat probleem is nu veel nijpender: PvdA en VVD hebben samen slechts 30 van de 75 zetels en moeten voor de ontbrekende acht zetels ’shoppen’ bij andere partijen. De Eerste Kamer wordt wel eens chic ’chambre de reflexion’ genoemd, een kamer waar wijze mannen en vrouwen nog eens goed nadenken over de wetsvoorstellen, maar die vooral beoordelen op vorm en deugdelijkheid.

Sinds ’de nacht van Wiegel’ in mei 1999, toen VVD’er Hans Wiegel de invoering van een correctief referendum met een luid ’nee’ om zeep hielp, weten we dat Senatoren ook goed in staat zijn om politiek te bedrijven. Veel van de regeringsplannen vallen niet goed bij andere partijen. Het CDA is bijvoorbeeld fel gekant tegen de nivellerende belastingsverhogingen, de SP ziet de WW-verkorting niet zitten en GroenLinks wil een leenstelsel voor studenten alleen als al het geld wordt teruggesluisd naar het hoger onderwijs.

Voor alle plannen en bezuinigingen moet het kabinet-Rutte II dus al in de Tweede Kamer gaan ’wheelen&dealen’ om aan het eind van het wetstraject een veto van die eigenwijze Senaat te verhinderen. In tijden van crisis is alles politiek. Rutte kán niet anders dan ’politieke polygamie’ bedrijven, zoals Wilders het schertsend noemt. Als de Casanova in de premier niet opstaat, loopt juist zijn verbintenis met Samsom voortijdig op de klippen.

Reacties

afbeelding van Meat cleaver

En dat zegt de grootste politieke charlatan van de Lage Landen uit de geschiedenis.
.
OT/
Rutte heeft geen andere keuzes dan naar links te buigen. Naar mijn mening doet hij dat aardig te ver, maar de alternatieven zijn duizend en één maal erger.

afbeelding van NederlandLiberaal

De oppositie in de Senaat zou 'ns een achterkamertje op moeten zoeken (achterkamertjes zat, daar in Den Haag) en tot een akkoord komen over een blok tegen elk wetsvoorstel van Rutte\Samsom. VVD en PvdA hebben er op dit moment alles voor over om verkiezingen te vermijden en zullen dus gaan buigen voor elk "NEE" uit de Senaat. Misschien is dat de enige manier om een halt toe te roepen aan al het kiezersverraad dat we "regeerakkoord" noemen.

afbeelding van zjozef

De kop boven deze collumn had moeten zijn: Ik heb niets bijzonders te melden.

afbeelding van Hendrikaatje

Heb meer het idee dat Rutte zich naar rechts buigt, en zich door links op een gruwelijke manier anaal laat nemen..

afbeelding van Meat cleaver

+1! @ Hendrikaatje | 04-12-12 | 09:16 |
Lol! Ja zo kun je het ook bekijken. *kopje koffie schuift*

afbeelding van Hendrikaatje

Meat cleaver | 04-12-12 | 09:20
Thanks, en de koffie voorzichtig wegslurpt...

afbeelding van An Dijvie

De meeste mensen begrijpen niet goed hoe het politieke steekspel volgens mondeling en honderden jaren oude "gewoontes" zich voltrekt en kompleet naïef zich blindstaren op de ideologische verschillen tussen de diverse partijen, want die zijn er nauwelijks, het is een spel om de macht, en niets anders! En elkaars vliegen afvangen is voor de bühne. De dames en heren politici zijn zo handig in het spelletje pluche plakken dat zij de burgers van elk willekeurig Europees land met exotische, avontuurlijke uitvluchten een rad voor de ogen draaien. Welke oppositie dan ook in Nederland heeft nog nooit de hakken in het zand gezet en uiterst vastberaden doorgezet om welke regeringscoalitie dan ook het moeilijk dan wel onmogelijk gemaakt om er een bepaalde wet door te voeren, waarbij de Eerste Kamer het bijna altijd het voor het zeggen heeft. Altijd wordt het met de mantel der liefde bedekt, en de oppositie afgezwakt en het speelt altijd in de achterhoofden van de oppositie politici mee dat zij in de nabije toekomst ook wel eens kunnen gaan regeren met een of meerdere huidige regering partij. Partijideologie is voor de bühne en vormt meestal geen blokkade voor onze volksvertegenwoordigers, zie het halal-experiment Rutte en Samsom. Het heeft dus in mijn opinie géén enkel zin om achteraf te stellen dat een experiment met een andere of meerdere coalitiepartners slechter was uitgepakt voor de belastingbetaler zij die beneden een ton verdienen worden anaal gebruikt door het dynamische duo.

afbeelding van An Dijvie

Prachtig hoe Wilders dit gezegt heeft "Mark Rutte is de koning van de wisselende politieke contacten." afgelopen zaterdag in De Telegraaf. En dan maar wensen dat hij het zonder politiek-condooms het promiscue seksleven voorzet, tot dat de artsen met ingehouden vreugde hem vertellen dat zijn politieke dagen geteld zijn wegens een opgelopen op een HIV gelijkende politieke ziekte onder zijn leden heeft.

afbeelding van Смерть шпионам

NederlandLiberaal| 04-12-12 | 09:04
dit is al gebeurd en het effect is dat inderdaad geen wet goed gekeurd wordt door de eerste kamer.
Links is boos op het kabinet omdat alleen met PvdA gesproken is. Wilders is altijd boos. dus geen meerderheid in de eerste kamer.
Ik verwacht ook problemen met de tweede kamer dat er afvalligen zijn in PvdA en VVD dus ook hier geen meerderheid.

afbeelding van NederlandLiberaal

@ Смерть шпионам (11:56)
Mooiste zou zijn als de VVD-afvalligen in de Tweede Kamer zich ook daadwerkelijk zouden afsplitsen als een liberaal alternatief voor de VVD. Dan is het over-en-uit met Rutte.

afbeelding van Behaard smaalkopje

+10 @ zjozef 04-12-12 09:06 wegens meest to-the-point zijnde comment onder bovenstaande neusdiarrhee ... :-E
.

afbeelding van sufgeneuqte

Dominique mag ik je telefoonnummer?

afbeelding van Alcmaria

Ach, gelukkig zitten er niet allemaal van die politieke onbenullen a la Wilders in de Eerste Kamer. Gelukkig wordt hij in "Den Haag" door niemand meer serieus genomen. Die witte oppergod is alweer druk bezig met de verkiezingen van over vier jaar. Net als de laatste keer weer veel te vroeg pieken. Hoe zou het toch afgelopen zijn met al zijn meldpunten. Al zijn wensen in Rutte I worden weer teruggedraaid. Toch wel zielig, zo'n grote bek en niemand neemt je meer serieus.