Zijn hart bracht Julian Looman de hoofdrol

31 augustus 2011 om 07:11 door Spits Redactie
Zijn hart bracht Julian Looman de hoofdrol

Het is niet zo’n Nederlandse dag vandaag, vindt Julian Looman. Hij doelt niet op de afwezigheid van de regen, het is net droog, hij heeft het over zijn handigheid met de Nederlandse taal. De Oostenrijkse acteur woont sinds een jaar in Amsterdam. Hij speelt de hoofdrol van Erik Hazelhoff Roelzema in de oer-Hollandse musical Soldaat van Oranje die vanavond met een nieuwe cast in première gaat.

Julian Looman groeide op in Oostenrijk met een Nederlandse vader en Oostenrijkse moeder en studeerde in 2009 af aan het conservatorium van Wenen. Nu heeft de 26-jarige acteur de hoofdrol van Erik Hazelhoff in de musical Soldaat van Oranje, die wegens succes verlengd werd. Hij leerde zichzelf Nederlands vanaf zijn vijftiende en kreeg als lesmateriaal de film Soldaat van Oranje, met Rutger Hauer in de hoofdrol, van zijn oom cadeau. Looman: „Hij zei dat het dan al snel een succesverhaal zou worden, omdat er zoveel Duits inzit dat ik vlug kon begrijpen waar het over ging.”

Toevalligheden
En dat soort toevalligheden spelen een grote rol in het leven van de acteur. Een typisch ‘ik-volg-mijn-hart’ geval: „In maart zou ik naar vrienden vliegen in Wenen met mijn vriendin vanuit Nederland, maar een dag voor ik wegging werd ik gebeld dat twee dagen later de auditie was voor Soldaat van Oranje. Op weg in de tram naar het vliegveld zat ik met mijn vriendin te praten of ik wel of niet terug moest vliegen voor een dag om de auditie te doen. Ik vroeg haar: ‘Denk je dat ik kans maak?’ Een oude mevrouw naast ons zei: ‘Tuurlijk, je maakt altijd kans!’ Dat was een teken! Toen ze uitstapte zag ik dat op de pet die ze droeg stond: Morgen is vandaag. De slogan van Soldaat van Oranje. Toen moest ik wel gaan.”

Het meisje dat op dat moment naast hem zat, is de reden voor zijn vertrek naar Nederland, precies een jaar geleden. „De liefde bracht me hier. Vier jaar geleden ontmoette ik tussen het spelen door Annemieke, een collega uit het vak. Doordat ik ook Nederlands sprak, hadden we al snel een klik. Sindsdien zagen we elkaar eens per jaar, vriendschappelijk. Tot vorige zomer, het was opeens bam! Ik kwam erachter dat zij diegene is waar ik bij wil zijn. Ik had altijd al een sterke hang naar Nederland, ik miste mijn roots. De mensen zijn hier open minded. Klinkt misschien raar, maar ik denk dat het te maken heeft met het vlakke landschap. Je hebt hier een brede horizon, letterlijk. Ik had nog geen baan, toch ben ik gegaan. Het voelde als thuis.” Hij zegt wel dat hij vandaag niet zo goed uit zijn Nederlandse woorden kan komen, maar dat valt erg mee, zelfs zijn accent is nauwelijks hoorbaar. Hij pakt een dekentje tegen de kou en een kussen om op te zitten. Een ware gentlemen, heel on-Hollands, gelukkig heeft hij dat niet afgeleerd.

Enthousiasme
Zijn enthousiasme voor de musical Soldaat van Oranje, kwam nadat hij een voorstelling van de eerste reeks, met hoofdrolspeler Matteo van der Grijn, zag samen met een vriendin die meespeelt, vertelt hij. „Ik wilde er zo graag deel van uitmaken dat ik alles wel wilde spelen. Ik vroeg haar of zij eens kon informeren of ze niet nog een nazi of zoiets nodig hadden. Toen die vriendin vertelde dat ze iemand voor de rol van Erik zochten, vond ze dat ik daar geschikt voor was. Ik dacht: ‘Ze willen toch nooit een Oostenrijker voor zo’n oer-Hollandse musical?!”

Maar Looman ging toch naar de auditie; de tweede ronde na zijn tripje naar Oostenrijk: „Toen ik binnenkwam, wist ik dat het goed zou komen. Alles klopte gewoon. Laatst reed ik terug van de repetities en ik dacht: ‘Ik doe dit echt!’ Ik voelde me zo dankbaar. Net in Nederland en dan zo’n once in a lifetime rol!” Een toekomstplan heeft Looman niet, want concrete doelen leiden volgens hem tot teleurstelling: „Ik wil me niet beperken of vastleggen. Dat is niet handig, zeker niet in deze tijd. Hoe meer je kunt doen, hoe spannender je leven is en je groeit in je beroep. Qua musical hier kun je Wicked, Daddy Cool en dat soort producties doen, daarna houdt het wel op. Dat is niet wat ik wil. Ik ben geen ‘musicalmusical’ acteur. Ik wil leuke dingen blijven doen, waarbij nationaliteit niet belangrijk is. Iedereen moet alles kunnen spelen. De wereld wordt daar kleiner door, het is goed voor je horizon.”

Volgende stap is de tv serie Beatrix, Oranje onder vuur: „Ze zochten nog een Duitser”, lacht de acteur. Daarna weet Looman het nog niet. Wel weet hij zeker dat hij zijn vriendin ooit ten huwelijk gaat vragen en dat acteren voor hem geen fase is. „De enige constante gedachte die ik heb vanaf mijn vijfde is dat ik dit wil doen. Alleen wist ik toen nog niet hoe.”