Recensie: Het Bombardement

20 december 2012 om 16:00 door Spits Redactie
Recensie: Het Bombardement

Jan Smit zei de laatste weken tijdens meerdere mediaoptredens dat hij slechte kritieken verwacht voor zijn debuut in Het Bombardement. Niet omdat hij vindt dat hij prutswerk heeft geleverd, maar omdat hij gelooft dat zijn criticasters hem al afschreven toen zijn deelname aan de film bekend werd gemaakt, en dat hij dus nooit een eerlijke kans heeft gehad.

Nu is het inderdaad zo dat het nieuws van Smits hoofdrol destijds met hoongelach werd ontvangen. Maar ook wie nu, gewend aan het idee, met frisse zin naar de film gaat kijken, ontkomt niet aan de conclusie dat deze volkszanger voortaan echt beter bij zijn leest kan blijven. Want hij mag dan sympathiek overkomen, hij is geen seconde geloofwaardig als bakkersknecht/amateurbokser uit het Nederland van de vroege jaren veertig.

Smit is echter niet het slechtste aan Het Bombardement, en dat zegt veel over de rest van de film. Zo steekt actrice Roos van Erkel, in de rol van ’love interest’ Eva, haar tegenspeler naar de kroon als het gaat om onnatuurlijk uitgesproken dialogen, ongemakkelijke bewegingen en verkrampte mimiek.

Je kunt hen dat overigens niet echt aanrekenen, want het verhaal waarvan ze het moesten hebben, kón niet leiden tot groots acteerwerk. „Hitler wil iedereen doodmaken!”, zegt Eva bijvoorbeeld tegen Smits personage Vincent, als die in aanloop naar het bombardement wat nonchalant doet over het dreigende Duitse gevaar. Krijg zo’n zin maar eens vlot je strot uit.

Daarnaast worden ze in de meest idiote situaties geplaatst. Zo trekt Eva, direct nadat Vincent haar een gruwelijk en intiem jeugdtrauma heeft toevertrouwd, om de één of andere bizarre reden haar trouwjurk aan – ze heeft het ding bij zich omdat ze de volgende dag moet trouwen met iemand van wie ze niet houdt – en lonkt ze daarin gekleed naar de man op wie ze zojuist verliefd is geworden. Dit is in dramatisch opzicht zo bespottelijk dat een jonge Meryl Streep er nog niet mee was weggekomen. En dat geldt voor meer scènes, met een bokspartij in het bos en een wals in een boerenschuur als dieptepunten.

Het script van Het Bombardement doet bovendien wel erg sterk denken aan dat van Titanic. Een opgeschoten, volkse jongeman (check) wint een kaartje voor de boot naar Amerika (check). Een paar dagen voor zijn leven zal worden opgeschud door een dramatische historische gebeurtenis (check) ontmoet hij de vrouw van zijn dromen (check). Zij komt echter uit een hoger milieu (check) en moet trouwen met een rijke, onaardige, sigaarrokende industrieel (check).Ondanks hun verschillen raken ze hopeloos verliefd op elkaar, en terwijl de ramp zich aandient, gaan ze er samen vandoor (check, check, check). Op zeker moment zegt Vincent zelfs tegen Eva dat ze niet mag zeggen dat ze van hem houdt, omdat ze daarmee afscheid van hem neemt. Een zin die regelrecht uit de klassieker van Cameron komt. Grote verschil: de actiescènes duren slechts een schamele tien minuten en zijn, vooral vergeleken met het visuele geweld dat we uit Hollywood gewend zijn, weinig spectaculair.

Daar komt nog bij dat het bombardement op Rotterdam nauwelijks een rol van betekenis speelt. We zien bijna niets van de impact die het had op de stad en zijn bewoners; de gebeurtenis dient slechts als achtergrond voor een oubollige, ongeloofwaardige romance. Jammer, want juist dit aspect van de oorlog, dat in de grote hoeveelheid drama’s over die tijd nauwelijks aandacht kreeg, had een veel betere film verdiend.

Score: 1/5

Reacties

afbeelding van looprekje

Sterk geschreven. Gelijke toon met 90% van de recensies die ik op i-net over deze film tegen kom.

afbeelding van OokVaag

Ate de Jong cast dus ongeveer net zo goed als hij regisseert... Bedankt voor de waarschuwing.

afbeelding van d.darko

Heeeerlijk dat dit commerciële gedrocht overal met de grond gelijk wordt gemaakt. Wat een respectloze en tenenkrommende baggerprent moet dit zijn zeg. Ik kots niet vaak op een film zonder hem gezien te hebben, maar maak graag een uitzondering. Jan Smit in een film en dan ook nog een film met zo'n serieus onderwerp. I rest my case.

afbeelding van nogmeeroudnieuws

jan wie?

afbeelding van TheDutchViewer

Jan Smits filmcarriere wordt met de grond gelijkgemaakt.