Gaat 'Bookify' het redden?

18 februari 2014 om 07:44 door G. Verburg
Gaat 'Bookify' het redden?

Er worden naar schatting tien keer zoveel e-books illegaal gedownload als gekocht. Een aantal Nederlandse uitgeverijen slaat nu de handen ineen voor een Spotify-achtige service, met onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand. De redding voor de boekenbranche? Schrijvers Kluun en Mano Bouzamour reageren op vijf stellingen.

De uitgeverswereld heeft geleerd van de fouten van de muziekindustrie, die de digitale markt aan buitenstaanders als Apple en Spotify lieten.
Kluun: "Het mocht eens niet zo zijn! Maar eerst zien, dan geloven. Initiatiefnemers WPG en Lannoo zeggen dat alle uitgevers staan te popelen, maar ik hoor niet dezelfde geluiden. Onder veel schrijvers heerst de angst dat de vergoedingen minimaal zullen zijn, zoals bij Spotify. Dat acht ik uitgesloten, waar bij de wens hopelijk niet de vader van de gedachte is. Ik wacht op openheid van de intiatiefnemers. Het succes van de dienst staat of valt met een groot aanbod en dat komt er niet als vergoedingen per gelezen boek te laag zijn."

Bouzamour: "Ze proberen zo in elk geval wat te doen om zelf grip te krijgen op het downloadprobleem. Iets is beter dan niets, dus ik juich dit initiatief toe.”

Een e-book abonnement werkt alleen met een compleet, internationaal aanbod.
Kluun: "Ik denk niet dat dit absoluut noodzakelijk is in de beginfase, maar op termijn zal het door internationale fusies, overnames of samenwerkingen wel zo zijn. En moeten.”

Bouzamour: "Ze praten in eerste instantie alleen over de zestig bestsellers, toch? Ik vraag me wel af wat er dan gebeurt met het e-book van een debuterend auteur. Ik zie het maar als een tussenstap. Uiteindelijk moet je dit natuurlijk helemaal globaliseren.”

Als het e-book goedkoper in de markt was gezet, was downloaden nooit zo’n probleem geworden.
Kluun: "Helemaal mee eens. Een eBook voor tien, twaalf euro is waanzin. Waarbij de wetgever natuurlijk de BTW op eBooks meteen, morgenochtend om 9uur, nog moet verlagen tot 6%, zoals bij papieren boeken.”

Bouzamour: "Dat weet ik niet, hoor, hoe goedkoop moet je iets maken? Mijn boek kost 18 euro, mijn e-book maar een tientje. Dan nog krijg ik als auteur hogere royalties per e-books, omdat de productiekosten zoveel lager liggen. Ik zou in elk geval zeggen: iedereen aan de e-book.”

Als er een downloadverbod komt, is zo’n service nergens voor nodig.
Kluun: "Zeker wel! Net als bij auto’s, muziek en films gaan we bij boeken zien veel mensen het helemaal niet hoeven te hebben. Net zoals er mensen zullen blijven die het nodig vinden dat ze in hun woonkamer een boekenkast hebben staan, als uithangbord van hun goede smaak.”

Bouzamour: "Ik zou juist zeggen dat je het allebei moet doen, dan heb je het mooi aan alle kanten dichtgemetseld. Maar ik begrijp überhaupt niet dat er nog geen downloadverbod is, het is toch gewoon diefstal?”

Er groeit een generatie consumenten op die nooit meer wil betalen voor iets wat ook gratis kan.
Kluun: "Onzin. Mensen willen best betalen, als het ze gemak, snelheid, beter resultaat of een goed gevoel geeft. Maar niet teveel. Je betaalt liever tol op weg naar de zon, dan dat je b-weggetjes pakt. Radiohead bood 5 jaar geleden hun album tegen vrijwillige betaling aan. Veel mensen betaalden niet, maar overall was de gemiddelde betaalde prijs 5 euro. De band verdiende meer aan het album dan aan het voorgaande.”

Bouzamour: "Dat is wel erg pessimistisch gedacht, ik hou liever nog een beetje hoop in de mensheid. De halve wereld koopt toch ook netjes via iTunes? We moeten de consument vooral niet aanpraten dat illegaal downloaden nou eenmaal onvermijdelijk is.”

Reacties

afbeelding van Lev

Leuk bedacht Kluun maar zoals altijd: to little, to late!!<br><br>