Foto's maken slecht voor geheugen

10 december 2013 om 11:49 door Spits Redactie
Selfie van Katy Perry
Selfie van Katy Perry

Wie tijdens verjaardagspartijtjes, bruiloften of concerten constant met zijn telefoon foto's maakt, zal op een later tijdstip minder goed de gebeurtenis kunnen herinneren. Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Fairfield University, zo meldt de Daily Telegraph.

"Mensen pakken om de haverklap een camera om een moment vast te leggen, het punt is dat ze daardoor missen wat er voor hun ogen gebeurt", aldus dr. Linda Henkel. "Omdat personen volledig op de technologie vertrouwen om gebeurtenissen te onthouden, heeft dat negatief effect op het vermogen om te kunnen herinneren."

Tijdens het onderzoek van Henkel werden verschillende studenten in een museum rondgeleid. De proefkonijnen moesten een foto van een kunstobject maken of proberen de kunst te herinneren. Uit de resultaten bleek dat de groep die foto's maakte zich minder goed kon herinneren waar ze naar hadden gekeken dan de groep die enkel de hersenen gebruikte.

Volgens Henkel is het onderzoek representatief. "We hebben de studie zorgvuldig gecontroleerd, zodat deelnemer enkel foto's konden maken van de ter discussie gestelde objecten. In het dagelijks leven worden foto's gemaakt van wat men belangrijk acht, dat zinvol voor mensen is en wat ze willen onthouden."

Reacties

afbeelding van Dopeydwerg

Daar maak je toch de foto's voor. Kun je er later nog eens naar kijken.<br>

afbeelding van teringtubbie

en terug denken, aah, dat was leuk (of niet).<br>

afbeelding van patsterman

<code>[<a href="#comment-1775224">@Dopeydwerg</a> | 10-12-13 | 13:24]</code><br>Dat zou je denken. Ik denk echter dat men tegenwoordig vaker fotoos neemt om te delen met anderen. Persoonlijk neem ik al nauwelijks fotoos maar nog minder vaak kijk ik naar fotoos die ik eerder heb genomen.

afbeelding van Jehan Addels

Ik denk eerder dat de proefkonijnen niet geinteresseerd waren in de kunst.