Broederliefde op het hockeyveld

23 juli 2012 om 07:19 door J. Balk

Wouter Jolie maakt zich op voor zijn eerste Olympische Spelen. Weinig mensen kennen de verdediger van het Nederlands hockeyelftal beter dan zijn jongere broer, huisgenoot en ploeggenoot bij Bloemendaal Stijn Jolie. 

Almere
Ze groeiden samen op in Almere en speelden allebei bij de gelijknamige hockeyclub. Maar afgelopen seizoen hockeyden de 27-jarige Wouter Jolie bij Bloemendaal pas voor het eerst in één team samen met zijn drie jaar jongere broertje Stijn.

Het was volgens Stijn, die opvallend genoeg een kop groter is dan zijn oudere broer, al vroeg duidelijk dat Wouter talent had. „Dat bleek al in de jeugd bij Almere omdat hij gevraagd werd om bij Laren te komen spelen. En hij hockeyde voor het district en doorliep de Nederlandse jeugdselecties. Toch heb ik als jongetje nooit gedacht dat mijn broer het grote Nederlands elftal zou halen. Op de een of andere manier stond ik daarvoor te dicht bij hem. Ik had zoiets van we zien wel hoe het gaat.”

Routiniers
Het ging goed. Wouter Jolie haalde het Nederlands elftal en geldt in het jonge team van bondscoach Paul van Ass tegenwoordig als één van de routiniers. „Hij is een speler die altijd alles geeft”, zegt Stijn over zijn oudere broer. „Hij is een leider in het veld en staat bekend om zijn opbouw en passing. Wat zijn zwakke punten zijn? Geen idee.”

Ook wat betreft zijn karakter heeft Stijn mooie woorden over voor zijn oudere broer. „Wouter is sociaal, open en wil er altijd voor zorgen dat iedereen om hem heen tevreden is. Hij is een vrolijk persoon, die wel in is voor een paar goeie grappen. Ondertussen zegt hij als het moet waar het op staat. Zeker als dit tijdens een teambespreking het beste voor het team is.”

Peking
Ondertussen was er ook tegenslag voor Wouter Jolie. Vlak voor de Olympische Spelen van Peking kreeg de verdediger van de toenmalige bondscoach Roelant Oltmans te horen dat hij niet mee mocht naar het grootste sportevenement ter wereld. „Dat was natuurlijk super zuur voor hem en echt goed balen. Ik vond het wel mooi hoe hij er ondanks deze tegenslag voor bleef gaan en uiteindelijk weer zijn kansen heeft gepakt.”

Mentale kracht
En hoe komt Wouter eigenlijk aan zijn mentale kracht? „Dat hebben we natuurlijk wel van huis uit meegekregen”, zegt Stijn. „Sport was altijd heel belangrijk thuis. Wouter heeft ook nog voor de bond getennist en we mochten altijd alles doen voor de sport. En Wouter heeft bij Laren veel geleerd van ex-international Diederik van Weel. Die was ook altijd mentaal heel sterk.”

Stijn zelf is er in tegenstelling tot Wouter niet in geslaagd om Oranje te halen. „Hij heeft wat meer talent dan ik”, luidt de verklaring hier voor. „Het Nederlands elftal is voor mij ook nu absoluut niet aan de orde. Laat ik er eerst maar eens voor zorgen dat ik het bij Bloemendaal goed doe.”

Laatbloeier
Ook Wouter denkt niet direct dat zijn broertje zo gauw in Oranje zal komen. „Maar je weet het nooit hè”, zegt de centrale verdediger van het Nederlands hockeyelftal vlak voor zijn vertrek naar Londen. „Stijn is een beetje een laatbloeier en speelde afgelopen seizoen bij Bloemendaal pas voor het eerst in de hoofdklasse.”

De twee broertjes wonen tegenwoordig ook weer samen in Amsterdam. „Dat is hartstikke leuk”, zegt Stijn. „Natuurlijk zijn we samen opgegroeid, maar nu leer je elkaar toch weer op een andere manier kennen. En ik vind het heel cool dat ik afgelopen seizoen bij Bloemendaal voor het eerst samen met hem heb gespeeld. Vooral tijdens die play-offs was het bijzonder om die spanning samen mee te maken.”

Nooit jaloers
Stijn zegt dat hij nooit jaloers is geweest op het succes van zijn broertje. „Nee hoor, ik vind het alleen maar fantastisch. Het is ook niet zo dat hij voor mij in de plaats in het Nederlands elftal zit. Ik vind het echt alleen maar mooi.”

Terwijl Wouter inmiddels met Oranje al in Londen zit, reist Stijn ook op 2 augustus af om als fan zijn broer op de tribune aan te moedigen. Wat verwacht de linksachter van Bloemendaal eigenlijk van zijn broertje en van het Nederlands hockeyelftal tijdens het grootste sportevenement op aarde? „Robert van der Horst zal in de defensie de meest bepalende taak op zich nemen en Wouter staat met hem in het centrum. Ik verwacht dat ze de halve finale gaan halen en dan kan er van alles gebeuren. Als ze in die flow komen, zou het dubbeltje zo maar eens de goede kant op kunnen vallen.”