Van Persie heeft goede klik met Van Gaal

26 mei 2014 om 07:14 door J. van Boven
Van Persie heeft goede klik met Van Gaal

Robin van Persie heeft met Louis van Gaal een band die hij met nog geen enkele andere trainer heeft gehad. De aanvoerder van Oranje over zijn relatie met de bondscoach, die hem aanvankelijk nog passeerde.

Op het terras van het super-de-luxe spelershotel van het Nederlands elftal worden verschillende parasols uitgeklapt. Tijdens de zogenaamde tafel-tjesdag zijn de internationals beschikbaar om uitgebreid met de media van gedachten te wisselen en de meesten hebben behoefte aan schaduw. Robin van Persie niet. ''Parasol? Nee joh. Juist lekker dat zonnetje.'' De spits van Manchester United heeft een goede bui en dan is hij altijd op zijn best in interviews.

Band met Louis
De 83-voudig international vertelt drie kwartier lang over de voorbereiding in Portugal, zijn dromen voor het WK in Brazilië en de blessures die hem het afgelopen seizoen hebben genekt. Maar het gesprek gaat voornamelijk over zijn band met Louis van Gaal. De speler en bondscoach kunnen het uitmuntend met elkaar vinden, terwijl Van Persie in augustus 2012 nog aan de kant werd geschoven.

In de periode van Bert van Marwijk stond de positie van de Rotterdammer nooit ter discussie, maar Van Gaal dacht daar aan het begin van zijn tweede ambtstermijn bij Oranje anders over. In een uitvoerig gesprek maakte de trainer duidelijk dat de spits veel te weinig had gebracht als aanvalsleider van het Nederlands elftal. Vanaf nu moest hij het doen met een rol op het tweede plan.

''Hij sloot zelfs niet uit dat ik derde spits zou worden'', blikt Van Persie lachend terug. Vreemd genoeg had hij er direct vrede mee dat hij niet langer de nummer 9 van Oranje was. ''Het was een fantastisch gesprek. Het ging maar kort over die situatie, verder hebben we uitgebreid over voetbal gepraat. In dat gesprek leerden we elkaar kennen, want daarvoor had ik hem nog nooit gesproken. Vanaf minuut één ging het hartstikke goed.''

Geen moment dacht hij aan stoppen. ''Ik heb altijd als doel gehad om zo lang mogelijk voor Oranje uit te komen, daaraan gaat niemand iets veranderen. Mijn droom is om honderd of meer interlands te spelen, dat is uniek. Slechts vijf mensen hebben dat tot nu toe gepresteerd. Dat is en blijft mijn ambitie, daarom heb ik er nooit aan gedacht om niet meer voor het Nederlands elftal uit te komen. Als het aan mij ligt blijf ik dat tot mijn veertigste doen.''

Truc
Van Gaal kwam snel op zijn beslissing terug, waardoor Klaas-Jan Huntelaar weer plaats moest maken voor Van Persie. Wellicht was het een truc van de bondscoach om te testen hoe de spits zou reageren. ''Misschien wel, dat weet ik niet. Feit is dat we de afgelopen twee jaar veel mooie gesprekken hebben gevoerd. Over voetbal, maar ook over andere dingen. Zo’n band heb je niet met iedere trainer.''

Zoals Van Gaal zijn er inderdaad maar weinig, ook wat betreft de werkwijze op het trainingsveld. In Lagos wordt dezer dagen maar weer eens duidelijk dat hij verbaal iedereen continu scherp houdt. ''Alle trainingen zijn heel erg intensief, de bondscoach zit er elke seconde bovenop. Als je ook maar één moment verslapt, krijg je dat direct te horen. Iedereen, ik ook. We werken geen oefensessies van 2,5 uur af, meestal is het een uur en een kwartier ofzo, maar het is zo ongelooflijk intensief. Daar wordt iedereen beter van. Ik zie elke dag het niveau van alle spelers stijgen.''

Aanvankelijk moest Van Persie binnen en buiten de lijnen wennen aan de indringende werkwijze van de bondscoach. ''Het is een andere aanpak dan ik was gewend onder de andere trainers met wie ik heb gewerkt. Maar ik houd er wel van. Hij is heel erg duidelijk en eerlijk. Goed is goed en niet goed is niet goed. Als we dat te horen krijgen is er altijd ruimte om erover te praten. Dat gaat in een heel relaxte sfeer, maar wel op z’n Nederlands: direct, boem! Met maar één doel en dat is beter worden. Ik vind dat niet vermoeiend, ik krijg er juist energie van. Heerlijk.''

De komende seizoenen kan hij bij Manchester United dus zijn lol op. Na het WK gaat Van Gaal aan de slag bij de club waar Van Persie er al twee seizoenen op heeft zitten. Maar eerst gaan ze volgende maand naar Brazilië. In tegenstelling tot zijn voorgaande eindtoernooien hoopt Van Persie nu wel een belangrijke rol te kunnen spelen. ''Ik heb nog maar twee doelpunten gemaakt op een WK, dat vind ik geen fijne statistiek. Ik wil méér, méér, méér goals. Een fantastisch toernooi spelen, zodat we aan het eind allemaal - de spelers, de staf en de supporters - kunnen zeggen dat we het geweldig gedaan hebben; dat is mijn droom.''

Reacties

afbeelding van Vout

Veel blabla, maar ze mogen na 3 wedstrijden weer naar huis. Jammer joh.